E-Posta İletişim Telefon Rehberi Önemli Linkler BİDB Servis
Anasayfa

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği

BAŞKANIN MESAJI

 

İlk olarak 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alan bölümümüzde I. ve II. öğretim programlarında Lisans, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Anabilim Dalı’nda da Yüksek Lisans eğitimi verilmektedir. Bölümümüzde eğitimin yanı sıra bilimsel araştırma çalışmaları da sürdürülmektedir.

Bölüm olarak hedefimiz özellikle Karadeniz’de yapacağımız bilimsel araştırmalarla gerek doğal kaynaklarımızın korunması gerekse balıkçılık sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak, vereceğimiz eğitim ile de konumuzun esasını oluşturan ve önemi her geçen gün daha da artan su ve sucul ortamlarda yaşayan canlıların öneminin farkında, onları koruyan, korunması için üzerine düşeni yapan, insanlığın kullanımına en yararlı şekilde sunan, yenilikçi ve ufku geniş Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri yetiştirmektir.

 

BÖLÜM HAKKINDA

Lisans ve lisansüstü eğitimin verildiği bölümümüzde, lisans öğrencilerine akuatik ekoloji, su kirliliği ve kontrolü, ihtiyoloji, balıkçılık biyolojisi, popülasyon dinamiği, stok tespiti, avlama yöntemleri, av araçları ve yapım teknikleri, balıkçılık yönetimi, su ürünlerinin yetiştiriciliği, hastalıklarının teşhis ve tedavileri, muhafazası, işlenmesi, pazarlanması, mevzuat gibi ilgili pek çok konuda temel eğitim verilmektedir. Dört yıllık eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz "Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi" unvanı alarak mezun olmaktadırlar.

Ayrıca bu bölümden mezun olanlar 1 yıl gemi stajı yaptıktan sonra sınırlı vardiya zabiti (kaptan) sınavına girmeye hak kazanırlar ve başarılı olanlar “Sınırlı Vardiya Zabiti” olurlar.

 

Meslek Tanımı

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi, deniz ve iç suların biyolojik ve ekolojik özellikleri, su canlılarının yetiştirilmesi, hastalıkları, avlanma zamanı ve teknolojisi, su ürünleri işleme ve değerlendirme teknolojisi, balıkçı gemileri yönetimi ile sualtı tekniği konularında çalışan kişidir.

Misyonumuz

 Balıkçılık sektörünün gelişimine katkı sağlayacak, alanıyla ilgili gerekli bilgi donanımına sahip, teknolojik gelişmeleri iyi takip eden, yenilikçi ve girişimci “Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri” yetiştirmek ve bilimsel araştırmalar yaparak sonuçlarını bilim dünyasına kazandırmaktır.

Vizyonumuz

Vermiş olduğumuz eğitim-öğretim ve yapmış olduğumuz araştırmalar ile balıkçılık alanında ulusal ve uluslararası ölçekte söz sahibi bir bölüm olmaktır.

Mezunlarımız;

  • Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı
  • Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
  • Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
  • Orman ve Su İşleri Bakanlığı
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 
  • Belediyeler başta olmak üzere çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile;
  • Su ürünleri yetiştiriciliği, avcılığı, işlemesi, pazarlaması yapan işletmeler
  • Su ürünleri üretim tesislerinin planlama, projelendirme bölümünde
  • Büyük deniz akvaryum tesislerinde
  • Ağ fabrikaları
  • Bot ve balıkçı teknesi imal eden tersanelerde

ve denizcilikle ilgili değişik konularda faaliyet gösteren özel sektöre ait işletmelerde Mühendis olarak çalışabilmektedirler. Almış oldukları dalış eğitimleri sayesinde de sektörde dalgıç olarak çalışabilirler.

Ayrıca formasyon derslerini aldıkları takdirde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Su Ürünleri ve Denizcilik Meslek Liselerinde “Gemi Yönetimi ve Kaptanlığı” öğretmeni olarak öğretmenlik yapabilmektedirler (2014  yılı atamalarında 14 mezunumuz Gemi Yönetimi ve Kaptanlığı öğretmeni olarak göreve başlamıştır).

 Arzu etmeleri halinde başta yetiştiricilik, işleme ve pazarlama konularında olmak üzere balıkçılıkla ilgili birçok alanda kendi işlerini de kurabilmektedirler.

 

Bölümümüzde 4 Anabilim Dalı Bulunmaktadır. Bu Anabilim Dalları;

1. Balıkçılık Yönetimi Anabilim Dalı

 Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. MEHMET AYDIN

Balıkçılık Yönetimi Anabilim Dalı’nda akuatik ekosistemler, bu ekosistemlerde yaşayan canlılar, bu canlıların biyolojik özellikleri, ekonomik türlerin populasyon parametreleri, stokları, bu canlıların avcılığında kullanılan av araçları ve avlanma yöntemleri, av araçlarının stoklar üzerindeki etkileri, stokları etkileyen faktörler ve sürdürülebilir stok yönetimi konularında dersler verilmekte, araştırmalar yapılmaktadır.

2. Deniz Ekolojisi Anabilim Dalı

Anabilim Dalı Başkanı: Yrd. Doç. Dr. CEM TOLGA GÜRKANLI

Bu Anabilim Dalı’nda su ürünlerinin yetiştiği tuzlu su, acı su ve tatlı suların ekolojik ve oseonolojik özellikleri, verimlilik ve kirlilik seviyeleri, korunması ve sürdürülebilir kullanımı konularında dersler verilmekte, araştırmalar yapılmaktadır.

3.Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları Anabilim Dalı

Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. YILMAZ ÇİFTCİ

Ülkemiz sahip olduğu gerek deniz, göl, gölet ve baraj gölleri gerekse akarsu ve yeraltı kaynaklarıyla oldukça zengin bir su ürünleri yetiştiricilik potansiyeline sahiptir. Anabilim dalımızda da bu kaynaklardan yetiştiricilik amacıyla yararlanma yöntemleri, üretim tesislerinin planlanması, üretim ve besleme teknikleri, yetiştiricilik aşamasında ortaya çıkabilecek hastalıklara karşı koruma, teşhis ve tedavileri konularında dersler verilmekte, araştırmalar yapılmaktadır.

4. Su Ürünleri İşleme Anabilim Dalı

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Bahar  TOKUR

 Avcılık ya da yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünlerinin tüketiciye taze ya da işlenmiş olarak bozulmadan ulaştırılması, işleme ve muhafaza teknolojileri, bu aşamada uyulması gereken hijyen kuralları, gıda dışı su ürünlerinin değerlendirilmesi, balık unu ve balık yağı elde edilmesi konularında dersler verilmekte ve araştırmalar yapılmaktadır.

 

Bölüm Tanıtım Slayt

 

ÖĞRETİM ELEMANLARI

Prof. Dr.  BAHAR  TOKUR Su Ürünleri İşleme ABD Bölüm Başkanı
Doç. Dr.  MEHMET AYDIN Balıkçılık Yönetimi ABD Balıkçılık Yönetimi ABD Başkanı
Doç. Dr.  YILMAZ ÇİFTCİ Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları ABD  
Yrd. Doç. Dr.  CEM TOLGA GÜRKANLI Deniz Ekolojisi ABD Deniz Ekolojisi ABD Başkanı
Yrd. Doç. Dr.  NACİYE  ERDOĞAN SAĞLAM Balıkçılık Yönetimi ABD  
Yrd. Doç. Dr.  EBRU YILMAZ Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları ABD  
Yrd. Doç. Dr.  ALİ MİROĞLU Deniz Ekolojisi ABD  
Yrd. Doç. Dr.  SERAP SAMSUN
Balıkçılık Yönetimi ABD  
Yrd. Doç. Dr.  SERKAN SAYGUN Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları ABD Bölüm Kalite Koordinatörü
Arş. Gör.   CEMİL SAĞLAM Balıkçılık Yönetimi ABD (2547/35.md.EU)
Arş. Gör.   SEDA KONTAŞ Balıkçılık Yönetimi ABD  
Arş. Gör.   MURAT ÖZAYDINLI Deniz Ekolojisi ABD (2547/35.md.DEU)
Arş. Gör.   MUSTAFA REMZİ GÜL Deniz Ekolojisi ABD (MEB-Usa)
Arş. Gör.   BİLGE  BİLGİN Su Ürünleri İşleme ABD (2547/35.md.OMU)
Arş. Gör.   YILMAZ UÇAR Su Ürünleri İşleme ABD (ÖYP-ÇU)
Arş. Gör.   FATİH KARADAYI Su Ürünleri İşleme ABD (MEB-Kanada)
Arş. Gör.   PINAR AKDOĞAN Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları ABD (2547/35.md.EU)
Arş. Gör.   CANER ŞİRİN Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları ABD (2547/35.md.EU)

 

BİRİM PERSONELİ

Bölüm Sekreteri

KEZİBAN ÖĞRETEN



T.C. Ordu Üniversitesi © 2015 Cumhuriyet Yerleşkesi PK 52200 Merkez / ORDU Telefon : 0 ( 452 ) 226 52 00
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı