Başkanın Mesajı
İlk olarak 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alan bölümümüzde I. ve II. öğretim programlarında Lisans, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Anabilim Dalı’nda da Yüksek Lisans eğitimi verilmektedir. Bölümümüzde eğitimin yanı sıra bilimsel araştırma çalışmaları da sürdürülmektedir.
Bölüm olarak hedefimiz özellikle Karadeniz’de yapacağımız bilimsel araştırmalarla gerek doğal kaynaklarımızın korunması gerekse balıkçılık sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak, vereceğimiz eğitim ile de konumuzun esasını oluşturan ve önemi her geçen gün daha da artan su ve sucul ortamlarda yaşayan canlıların öneminin farkında, onları koruyan, korunması için üzerine düşeni yapan, insanlığın kullanımına en yararlı şekilde sunan, yenilikçi ve ufku geniş Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri yetiştirmektir.
Bölüm Hakkında
Lisans ve lisansüstü eğitimin verildiği bölümümüzde, lisans öğrencilerine akuatik ekoloji, su kirliliği ve kontrolü, ihtiyoloji, balıkçılık biyolojisi, popülasyon dinamiği, stok tespiti, avlama yöntemleri, av araçları ve yapım teknikleri, balıkçılık yönetimi, su ürünlerinin yetiştiriciliği, hastalıklarının teşhis ve tedavileri, muhafazası, işlenmesi, pazarlanması, mevzuat gibi ilgili pek çok konuda temel eğitim verilmektedir. Dört yıllık eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz "Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi" unvanı alarak mezun olmaktadırlar.
Ayrıca bu bölümden mezun olanlar 1 yıl gemi stajı yaptıktan sonra sınırlı vardiya zabiti (kaptan) sınavına girmeye hak kazanırlar ve başarılı olanlar “Sınırlı Vardiya Zabiti” olurlar.
Meslek Tanımı
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi, deniz ve iç suların biyolojik ve ekolojik özellikleri, su canlılarının yetiştirilmesi, hastalıkları, avlanma zamanı ve teknolojisi, su ürünleri işleme ve değerlendirme teknolojisi, balıkçı gemileri yönetimi ile sualtı tekniği konularında çalışan kişidir.
Misyonumuz
Balıkçılık sektörünün gelişimine katkı sağlayacak, alanıyla ilgili gerekli bilgi donanımına sahip, teknolojik gelişmeleri iyi takip eden, yenilikçi ve girişimci “Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri” yetiştirmek ve bilimsel araştırmalar yaparak sonuçlarını bilim dünyasına kazandırmaktır.
Vizyonumuz
Vermiş olduğumuz eğitim-öğretim ve yapmış olduğumuz araştırmalar ile balıkçılık alanında ulusal ve uluslararası ölçekte söz sahibi bir bölüm olmaktır.
Mezunlarımız;
ve denizcilikle ilgili değişik konularda faaliyet gösteren özel sektöre ait işletmelerde Mühendis olarak çalışabilmektedirler. Almış oldukları dalış eğitimleri sayesinde de sektörde dalgıç olarak çalışabilirler.
Ayrıca formasyon derslerini aldıkları takdirde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Su Ürünleri ve Denizcilik Meslek Liselerinde “Gemi Yönetimi ve Kaptanlığı” öğretmeni olarak öğretmenlik yapabilmektedirler (2014 yılı atamalarında 14 mezunumuz Gemi Yönetimi ve Kaptanlığı öğretmeni olarak göreve başlamıştır).
Arzu etmeleri halinde başta yetiştiricilik, işleme ve pazarlama konularında olmak üzere balıkçılıkla ilgili birçok alanda kendi işlerini de kurabilmektedirler.
Bölümümüzde 4 Anabilim Dalı Bulunmaktadır. Bu Anabilim Dalları;
1. Balıkçılık Yönetimi Anabilim Dalı
Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. NACİYE ERDOĞAN SAĞLAM
Balıkçılık Yönetimi Anabilim Dalı’nda akuatik ekosistemler, bu ekosistemlerde yaşayan canlılar, bu canlıların biyolojik özellikleri, ekonomik türlerin populasyon parametreleri, stokları, bu canlıların avcılığında kullanılan av araçları ve avlanma yöntemleri, av araçlarının stoklar üzerindeki etkileri, stokları etkileyen faktörler ve sürdürülebilir stok yönetimi konularında dersler verilmekte, araştırmalar yapılmaktadır.
2. Deniz Ekolojisi Anabilim Dalı
Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. ALİ MİROĞLU
Bu Anabilim Dalı’nda su ürünlerinin yetiştiği tuzlu su, acı su ve tatlı suların ekolojik ve oseonolojik özellikleri, verimlilik ve kirlilik seviyeleri, korunması ve sürdürülebilir kullanımı konularında dersler verilmekte, araştırmalar yapılmaktadır.
3.Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları Anabilim Dalı
Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. YILMAZ ÇİFTCİ
Ülkemiz sahip olduğu gerek deniz, göl, gölet ve baraj gölleri gerekse akarsu ve yeraltı kaynaklarıyla oldukça zengin bir su ürünleri yetiştiricilik potansiyeline sahiptir. Anabilim dalımızda da bu kaynaklardan yetiştiricilik amacıyla yararlanma yöntemleri, üretim tesislerinin planlanması, üretim ve besleme teknikleri, yetiştiricilik aşamasında ortaya çıkabilecek hastalıklara karşı koruma, teşhis ve tedavileri konularında dersler verilmekte, araştırmalar yapılmaktadır.
4. Su Ürünleri İşleme Anabilim Dalı
Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. BAHAR TOKUR
Avcılık ya da yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünlerinin tüketiciye taze ya da işlenmiş olarak bozulmadan ulaştırılması, işleme ve muhafaza teknolojileri, bu aşamada uyulması gereken hijyen kuralları, gıda dışı su ürünlerinin değerlendirilmesi, balık unu ve balık yağı elde edilmesi konularında dersler verilmekte ve araştırmalar yapılmaktadır.
* Bölümümüz ile ilgili bilgi paketi/ders kataloğu için tıklayınız.
ÖĞRETİM ELEMANLARI
Prof.Dr. | MEHMET AYDIN | Balıkçılık Yönetimi ABD | |
Prof.Dr. | BAHAR TOKUR | Su Ürünleri İşleme ABD | Su Ürünleri İşleme ABD Başkanı |
Prof.Dr. | YILMAZ ÇİFTCİ | Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları ABD | Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları ABD Başkanı |
Doç.Dr. | NACİYE ERDOĞAN SAĞLAM | Balıkçılık Yönetimi ABD | Balıkçılık Yönetimi ABD Başkanı |
Doç.Dr. | ALİ MİROĞLU | Deniz Ekolojisi ABD | Deniz Ekolojisi ABD Başkanı |
Doç.Dr. | CEM TOLGA GÜRKANLI | Deniz Ekolojisi ABD | Bölüm Başkanı |
Doç.Dr. | SERAP SAMSUN | Balıkçılık Yönetimi ABD | Bölüm Kalite Koordinatörü |
Dr.Öğr.Üyesi | KORAY KORKMAZ | Su Ürünleri İşleme ABD | |
Dr.Öğr.Üyesi | EBRU YILMAZ | Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları ABD | |
Dr.Öğr.Üyesi | SERKAN SAYGUN | Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları ABD | |
Dr.Öğr.Üyesi |
MURAT ÖZAYDINLI | Deniz Ekolojisi ABD | |
Dr.Öğr.Üyesi | BİLGE BİLGİN FIÇICILAR | Su Ürünleri İşleme ABD | |
Dr.Öğr.Üyesi | CANER ŞİRİN | Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları ABD | Bölüm Kalite Koordinatörü Yardımcısı |
Dr.Öğr.Üyesi | CEMİL SAĞLAM | Balıkçılık Yönetimi ABD | |
Dr.Öğr.Üyesi | SEDA KONTAŞ YALÇINKAYA | Balıkçılık Yönetimi ABD | |
Öğr. Gör. Doç. Dr. | MUSTAFA REMZİ GÜL | Deniz Ekolojisi ABD | |
Arş. Gör. Dr. | PINAR AKDOĞAN ŞİRİN | Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları ABD |
BİRİM PERSONELİ
Bölüm Sekreteri
Gülin BAYIR